Skip to content

Schubertiaden 2021

Schubertiaden er Roskildes klassiske Musikfestival.

11. august til 29. august 2021

– Vi har stadigvæk brug for oplevelser!

2020 var et mærkeligt år – men vi kom igennem det. Og her i 2021 er vi så ved at vende tilbage til meget af det som livet normalt handler om.

Vi gennemførte en Schubertiade i 2020 – og det gør vi naturligvis også her i 2021.

Schubertiaden tilbyder som vanligt meget forskellige musikalske oplevelser.
Vi starter udendørs i Roskilde Kloster med Den Kongelige Livgardes Musikkorps. Så går vi indendørs i Roskildes forskellige musikrum: Koncertsalen i Roskilde Gymnasium, kirkerummene i Roskilde Domkirke og Hellig Kors Kirke i Jyllinge og endelig har vi to duo koncerter i den flotte riddersal i Roskilde Kloster. Så alene rummene er en oplevelse, men de rum musikken udfoldes i er jo netop også en del af den musikalske oplevelse.

Og så slutter vi af med et samarbejde med Gade Legatet om at stimulere – og møde – de danske talenter ved Gade Legatets årlige legatuddeling. Schubertiaden har igennem mange år profileret unge talenter ved at præsentere dem på professionelle vilkår – som de fortjener. Og med samarbejdet med Gades Legat bliver der mulighed for at udvikle denne side yderligere.

Schubertiaden 2021 kommer ikke til at mangle noget i musikalsk og kunstnerisk gennemslagskraft og bredde – og netop fordi vi alle har været igennem en kulturel ’fasteperiode’ tror jeg at det igen i år vil opleves meget stærkt.

I disse år tales der meget om biodiversitet – og naturens vilkår for fortsat udvikling på trods af diverse ’benspænd’. Insekterne har brug for vildtvoksende ukrudtsplanter for at udvikle sig og skovene skal leve mere ’naturligt’ så mikrolivet har plads til udfoldelse. På samme måde er vi nogle der er begyndt at tale om nødvendigheden af en frodig kulturdiversitet – nødvendigheden af et bredt facetteret kulturliv og en omsorg for at vigtige områder ikke forsvinder fordi vi ikke sørger for deres udviklingsmuligheder, hvilket kan medføre et tab af væsentlige oplevelsesmuligheder.

Derfor: velkommen til en del af kulturdiversitetens vækstområder og velkommen til en stribe musikalske oplevelser i Schubertiaden 2021.

Hvis du undrer dig eller er blevet nysgerrig – på grund af programmets forsidebillede, så har vi i år valgt Eghjorten – Danmarks og en af Europas største biller – som ’maskot’ for Schubertiaden 2021. Den var næsten uddød i Danmark men kan nu takket være fredning af gamle egetræer igen ses i naturen. Den er aktiv i højsommeren indtil august. Og så er den utroligt flot – hvis man tør se efter!

Onsdag 11. august:

Roskilde Klosters gård – kl. 19.00:
Den Kongelige Livgardes Musikkorps.
Den Kongelige Livgardes Musikkorps er et moderne musikkorps med rødder i enevælden, oprettet i 1658 af Danmarks første enevældige konge, Frederik III.

Den Kongelige Livgardes Musikkorps’ fornemste opgave er at levere musik til Kongehuset: musik ved vagtskifter på maje[1]stætens residens, taffelmusik på slottene, musik ved statsbesøg og modtagelser.

Musikkorpset er populært sagt Kongehusets husorkester. Og det er naturligvis derfra, de fleste af os kender dem. Og ikke mindst fra deres tilstedeværelse i det københavnske bybillede, når de marcherer fra Rosenborg Slotsplads til Amalienborg Slotsplads og tilbage igen – som regel ’med fuld musik’.

Programmet byder på en festlig blanding af blæserserenader, marcher og arrangementer af de musikstykker, som vi alle kender så godt.

Det er gedigen musik, beregnet til at blive spillet i fri luft. Koncerten er arrangeret i et samarbejde mellem Roskilde Kloster og Schubertiaden.

Lørdag 14. august:

Hellig Kors Kirke, Jyllinge kl. 19.30:
Nordic String Quartet.
Nordic String Quartet er en ung dansk stryge[1]kvartet, som blev dannet i 2013.

I november 2019 debuterede kvartetten fra Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums Solistklasse, hvor de har studeret hos professor Tim Frederiksen.

Nordic String Quartet har en særlig forkærlighed for Nordens komponister og det er ualmindeligt at finde en koncert, hvor de ikke har sat et nordisk værk på programmet. Ikke blot de ældre, verdens[1]berømte komponister, såsom Nielsen, Grieg og Sibelius, er på repertoiret, men også mere moderne komponister, såsom Pelle Gudmundsen
[1]Holmgreen, Hans Abrahamsen og Per Nørgård.

Medvirkende:
Heiðrun Petersen (FO)
Mads Haugsted Hansen (DK)
Daniel Eklund (SE)
Lea Emilie Brøndal (DK)

Program:
Hans Abrahamsen: Strygekvartet nr. 2
Carl Nielsen: Strygekvartet nr. 1 i g-mol, op. 13
Pause
Franz Schubert: Strygekvartet nr. 14 i d-mol, D. 810, “Døden og Pigen”

Søndag 15. august:

Roskilde Gymnasium, Koncertsalen – kl. 19.30:
Lovro Pogorelic.
Vi har en tradition i Schubertiaden for at præsentere gode og spændende pianister – ofte med meget forskellig tilgang til den pianistiske kunst. Og dette er så endnu et kvalitetstilbud i denne række.

Det store russiske repertoire og de store klassikere er faste omdrejningspunkter i Pogorelic repertoire. Generelt er det et repertoire, der rummer store både musikalske og tekniske udfordringer.

Det er nok ikke nogen tilfældeighed at Lovro Pogorelic i sin sparsomme fritid bestiger fysisk udfordrende bjerge – både i Kroatien og i alperne med de store udfordringer.

Og til koncerten i Schubertiaden præsenterer han netop to af de største pianistiske udfordringer: Busonis omskrivning af Bachs Chaconne for solo violin til en nærmest orkestral klaverversion og Franz Liszts monumentale etuder med titlen De Transcendentale etuder – som betyder noget i retning af: det som overskrider eller ligger uden for de kendte grænser og de kendte grænser er her grænserne for, hvad en pianist rent faktisk kan spille.

Medvirkende:
Lovro Pogorelic, pianist.

Program:
1. Bach-Busoni: Chaconne
2. Franz Liszt: De Transcendentale etuder 1.-6. Etude
Pause
3. Franz Liszt: De Transcendentale etuder 7. -12. Etude

Tirsdag 17. august:

Roskilde Kloster, Riddersalen – kl.19.30:
Roman Patkoló & Miriam Rodriguez brüllovás.
Kontrabassen er normalt ikke et soloinstrument – men det er den denne aften. Roman Patkoló er en ung, men allerede super virtuos bassist født i Slovakiet 1982 i en musikerfamilie. Han er nu solist over hele verden og underviser på førende europæiske og amerikanske konservatorier.
Kort sagt: en karriere i rivende udvikling. Og han kommer nu til Roskilde!

Den anden partner i duoen Miriam Rodriguez brüllovás – har haft en tilsvarende og næsten enslydende karriere allerede. Hun studerede i Bratislava, Slovakiet, men hendes nuværende virkefelt er på det nærmeste hele verden. Hun spiller nu sammen med en række af de kendte orkestre i det lidt nicheprægede, men også specia[1]listprægede repertoire, der er for sologuitaristerne inden for den klassiske musik.

Medvirkende:
Roman Patkoló, kontrabas.
Miriam Rodriguez Brüllova, guitar.

Program:
Franz Schubert: Sonata in a minor D. 821 “Arpeggione”.
Franz Schubert/Johann Kaspar Mertz: Lieder.
Astor Piazzolla: Otoño porteño.
Astor Piazzolla: Ave María.
Georges Bizet/Yuri Lebedev: Carmen fantasy.

Lørdag 21. august:

Roskilde Gymnasium, Koncertsalen – kl. 19.30:
Heise og Schubert Lieder.
Da vi kontaktede Christian Westergaard blev vi hurtigt enige med ham om, at til en Schubertiade ville det være oplagt at sætte Heise og Schubert side om side. Og som samarbejdspartnere valgte Christian Sopranen Clara Thomsen, og Tenoren Adam Riis.

Vi glæder os derfor enormt til at præsentere denne koncert med det ypperste inden for solo sang og lied genren. Vi ved at Schubert kan noget her, men det kan Heise faktisk også.

Medvirkende:
Sopranen Clara Thomsen.
Tenoren Adam Riis.
Pianisten Christian Westergaard.

Program:
Heise og Schubert Lieder.

Mandag 23. august:

Roskilde Domkirke – kl. 19.30:
DUEN & Michael Min Knudsen.

DUEN består af ca. 25 unge, talentfulde strygere med det klassiske som kernerepertoire. I spidsen står dirigent og kunstnerisk leder Morten Ryelund, som sørger for at både energien og kvaliteten er høj.

Genremæssigt spænder DUEN bredt fra barok, klassisk, romantiske strygerserenader og komplek[1]se værker af markante modernistiske komponister som østrigske Arnold Schönberg til uropførelser af danske Anders Koppel, Ib Nørholm og Per Nørgård.

Michael Min Knudsen er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København med Bine K. Bryndorf og Hans Fagius som lærere. Som følge af sin særlige interesse for tysk musik har han videreført studierne i Lübeck og han har siden 2018 været organist i Roskilde Domkirke.

Som beskrevet i indledningen betyder rum noget for musikken og netop Roskilde Domkirke er jo et af de meget imponerende rum – og musikrum – i Roskilde. DUEN, Michael Min og Handels orgelkoncert vil befinde sig godt i netop dette rum.

Medvirkende:
DUEN.
Ryelund.
Min Knudsen.

Program:
Handel: Orgelkoncert.

Tirsdag 24. august:

Roskilde Gymnasium, Koncertsalen – kl. 19.30:
Trio Vitruvi.
Til at hjælpe sig har Trio Vitruvi denne aften inviteret Asbjørn Nørgaard (bratsch) – så vi kan vise noget spektakulær kvartetmusik.

Trioens relativt korte levetid har været fyldt med vigtige milepæle: tre besøg i Londons Wigmore Hall.

I april 2018 debut foran en propfuld koncertsal i Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums og allerede dagen efter fløj de tre unge musikere til New York. Højdepunktet i trioens først USA-turné var koncerten i Weill Recital Hall i Carnegie. Også her var der fuldt hus og der var stående bifald ved koncertens afslutning.

Det er gået slag i slag for Trio Vitruvi, der foruden en meget lang række koncerter i danske musik[1]foreninger og ved festivaler også har turneret i Tyskland, Østrig, Rusland, Frankrig, Belgien, Portugal, UK, Kina og som tidligere nævnt USA.

Medvirkende:
Alexander McKenzie, piano.
Niklas Walentin, violin.
Jacob la Cour, cello.
Asbjørn Nørgaard (bratsch).

Program:
Franz Schubert: Kvartet “Adagio e Rondo Concertante”.
Johannes Brahms: Klaverkvartet i c mol.

Torsdag 26. august

Roskilde Kloster, Riddersalen – kl. 19.30:
Spissky Duo.
Der er mange måder at komme ind på musikken på – men lyd, bevægelse og ord kendetegner Spissky Duoen på en måde, som har gjort dem til en meget vigtig drivkraft i dansk og svensk musikliv.

Det her er en historie, hvor der også er plads til mennesket og den direkte kommunikation. Spissky duoen spiller virtuose solostykker og duetter fra senbarokken og spændstig dansemusik fra renæssancen vævet sammen med sørgmodige sigøjnersange og festlige slovakiske folkemelodier.

Spissky Duo udnytter deres forskellige kulturelle baggrunde til at væve et tæppe af forskellig slags musik.

Medvirkende:
Pernille Ebert Spissky -Blokfløjte.
Peter Spissky – Barokviolin.

Program:
Barok i Klostret.

Lørdag 28. august

Roskilde Gymnasium, Koncertsalen – kl. 19.30:
Ensemble Mutatis & Ensamble Ø.
Ensemble Mutatis debuterede i 2012 og består af 10 entusiastiske musikere, som til daglig sidder på fremtrædende poster i danske og svenske orkestre.

Tilsammen udgør de et af Danmarks bedste kammermusikensembler og vi er glade for, at de efterhånden er blevet en tradition i Schubertiaden.

Ensemblets navn er afledt af det latinske ’mutare’: at forandre. Navnet skal illustrere ensemblets mangfoldighed – og med en strygekvintet og en blæserkvintet er Ensemble Mutatis fuldt rustet til at danne forskellige kammermusikalske konstellationer – og kan præsentere den klassiske verdens mangfoldighed af kammermusik.

Program:
Ensemble Ø præsenterer et program med et arr. af J.P.E Hartmann Vølvens Spaadom for mandskor og ensemble og runder af med Iain Farringtons arr. af Mahlers 4. symf.

Søndag 29 . august

Hotel Prindsen, Guldaldersalen – kl. 15.00:
Jacob Gade Legatfest.

Hvert år afholder Jacob Gades Legat sin årlige legat[1]uddeling hvor talentfulde unge musikere hædres med legater og i år vil uddelingen blive afholdt i Roskilde i samarbejde med Schubertselskabet som afslutningsbegivenhed i Schubertiaden 2021.

Borgmester Tomas Breddam udtaler om samarbejdet:

”Vi glæder os til at være værter for Gade Legatets uddeling af talentpriser 2021. Schubertselskabet og Roskilde Kommune har i mange år arbejdet på at give de unge musiker[1]og sangertalenter en platform, hvor de både kan ses, høres og udvikle sig. Fødekæden er hele fundamentet for, at Roskilde kan bestå som Alle Tiders Musikby og netop de unge talenter legatet hylder, er morgendagens musikalske fødekæde”.

Siden 1964 har Jacob Gades Legat afholdt legatud[1]delinger.
Hvert år afholdes uddelingen et nyt sted i landet for at udbrede kendskabet til de spirende talenter.

Formand for Jacob Gades Legat Holger Bisgaard fortæller:

”Legatet glæder sig til at komme til musikkens by Roskilde og foretage vores årlige uddeling. Legatets vigtigste opgave er at styrke fødekæden i det klassiske musikliv. Derfor er samarbejdet med Schubertselskabet en god mulighed for at fremme vores unge talenters udvikling musikalsk og i rollen at stå overfor et stort publikum. Navnene på legatmodtagerne vil blive offentliggjort efter sommerferien, men jeg kan godt love alle, at det bliver et brag af en koncert.”

Medvirkende:
Roskilde Domkirkes Pigekor under ledelse af Christa Brix Hauser
Tre legatpris modtagere
Jonas Frølund (klarinet) og Manuel Esperilla (klaver)

Back To Top