Skip to content

Schubertiaden 2020

Schubertiaden er Roskildes klassiske Musikfestival.

15. august til 29. august 2020

Med året 2020 er der bestemt ikke tale om ’business as usual’. Stort set alle samfundsfunktioner er blevet berørt af den Corona pandemi, som også strøg hen over Danmark.

Men der er jo et gammelt ordsprog der siger noget i retning af at: der er ikke noget der er så slemt at det ikke er godt for noget. For der åbner sig altid nye muligheder ovenpå en nedlukning – som den vi har været vidne til.

Samtidig med at vi i næsten to måneder dagligt blev ’undervist’ i de nationaløkonomiske dynamiske effekter af et samfund i dvale, og ’undervist’ i virus kundskabens krinkelkroge, så lærte vi også noget om de enkelte samfundslags betydning – og ikke mindst om den meget dynamiske sammenhæng der er – både på nationalt og internationalt plan.

Det tog lidt tid inden kulturlivet blev ’synligt’ også i denne sammenhæng. Men det som gik op for de fleste var til gengæld at uden et aktivt kulturliv mangler – og savner – vi noget. Vi har faktisk brug for de oplevelser og de rammer som kulturen normalt tilbyder uden at vi lægger særligt meget vægt på det. For ’de er der jo’. Og det var de så pludselig ikke.

Og da Danmark så skulle til at lukke op igen, så blev det lidt af en kamp at ’komme med’ – ikke mindst fordi kriterierne for hvad man kunne lukke op hvornår, blev lidt uklare undervejs.

I schubertselskabet valgte vi at ’træde vande’ – og vente for at se, hvordan det udviklede sig. Og det var klogt, for nu er vi så der, hvor vi igen kan afholde koncerter – når vi blot overholder nogle simple regler – og det er vi meget glade for. Vi er glade for det, musikerne er glade for det – og jeg er ret sikker på at vores trofaste publikum også er glade for det.

Schubertiaden 2020 kommer ikke til at mangle noget i kunstnerisk gennemslagskraft – og netop fordi vi har været igennem en kulturel ’fasteperiode’ tror jeg at det vil opleves meget stærkt.

Alle koncerterne i Schubertiaden vil give stærke oplevelser – og det er måske kernen i det vi lærte af Corona: vi har brug for stærke oplevelser også i det daglige – men måske især når vi skal stå sammen – men på afstand.

Derfor: velkomment til Schubertiaden 2020 – og velkommen til nogle velfortjente oplevelser.

Lørdag 15. august:

Hellig Kors Kirke, Jyllinge – kl. 19.30:
Ensemble Mutatis
Ensemble Mutatis består af 10 unge entusiastiske musikere, som alle har en solistisk uddannelse, og som ved siden af deres deltagelse i ensemblet er veletablerede på fremtrædende poster i danske og svenske orkestre. Ensemblet har taget navnet “Mutatis” – mutare: at forandre – fordi de ønsker at illustrere ensemblets mangfoldighed.

Med en strygekvintet og en blæserkvintet er Ensemble Mutatis i stand til at præsentere den klassiske verdens mangfoldighed af kammermusik, spændende fra midten af 1700-tallet frem til nutiden. Koncertudbyderen kan sammensætte en koncert lige efter eget ønske, med alt fra stykker for soloinstrument til de store værker med oktet, nonet eller decet besætning.

Beethoven fylder 250 år og det vil vi gerne fejre!
Det danske kammerensemble Ensemble Mutatis, som har gæstet Schubertiaden flere gange og denne gang bistået af en dobbelt sangerkvartet fra Lunds Studentersangere, spiller og synger kendt og ukendt musik af Schubert, Gade, Nielsen og så 2020 års jubilaren, Ludwig van Beethoven.

Tirsdag 18. august:

Roskilde Gymnasium, Koncertsalen – kl. 19.30:
Die Schöne Müllerin
Johannes Held er en fabelagtig Lied sanger og vi skal høre ham i både hans og lied repertoirets gyldne kerne: Schuberts Die Schöne Müllerin!

Johannes Held er fra Sydtyskland, Sindelfingen nær Stuttgart, men har uddannet sig delvist på Det Kgl Danske Musikkonservatorium og på Operaakademiet i København. Faste Schubertiade publikummer vil kunne huske Johannes fra tidligere år, hvor han har fremført Schuberts anden store Lied cyklus, Winterreise!

Daniel Beskov er en af skandinaviens meget interessante og spændende pianister, og hans speciale som lied pianist har udviklet sig gennem en lang årrække og samarbejder med forskellige sangere.

Medvirkende:
Johannes Held, baryton,
Daniel Beskov, klaver.

Program:
Franz Schubert: Die Schöne Müllerin.

Lørdag 22. august:

Roskilde Gymnasium, Koncertsalen – kl. 19.30:
Trio Wanderer
Det ligger måske ikke lige for, at der bag det tyskklingende navn Trio Wanderer gemmer sig tre franskmænd. Men Trio Wanderer er således ærkefransk – men deres store styrke ligger i den tyske romantik. Den franske klavertrio har i mere end 25 år markeret sig meget stærkt i det internationale musikliv, og de tre musikere har, som navnet antyder, ’vandret’ fra scene til scene. Den fremtrædende trio har gæstet Danmark flere gange og er blevet modtaget med meget flotte anmeldelser.

Nu præsenteres trioen i Roskilde igen – som vores bud på den ypperste ende af kammermusikscenen. Koncertsalen i Roskilde Gymnasium egner sig rigtig godt til ensembler i denne størrelse, hvor intimitet og nærvær er en vigtig del af publikums musikoplevelse, og med et nyt – omend lejet – Steinway-koncertflygel på plads på scenen, kan positionen som en af landets vigtige kammermusiksale fastholdes.
Medvirkende:
Jean-Marc Phillips-Varjabédian, violin
Raphaël Pidoux, cello
Vincent Coq, klaver

Program:
Schumann: Trio op.63
Schubert : Notturno op. 148
Pause
Beethoven: Trio op. 97

Søndag 23. august:

Roskilde Gymnasium, Koncertsalen –  kl. 15.00:
Klavertalentet Ryan Bradshaw
Den helt unge Ryan Martin Bradshaw fra Slovakiet er årets talent på Schubertiaden, og trods sine kun 13 år kan man roligt forvente sig en erfaren koncertgiver.
Ryan begyndte at spille klaver som 6-årig og allerede som 8-årig debuterede han med orkester.
Ryan har vundet store internationale konkurrencer, spillet på de store scener og er allerede i gang med sin musikalske uddannelse på konservatoriet i Wien.
På Schubertiaden skal han spille et blandet program med bl.a. vores egen Carl Nielsen, som er netop det – humørfyldte bagateller, Schuberts Impromptu, en Chopin ballade og så slutter han af med to stykker fra Ravels Suite Miroirs. Et delikat program med gode små stykker fra romantikkens hylder, hvor Ryan kan folde sit ekstraordinære talent og fine musikalitet ud.

Program:
Carl Nielsen – Humoreske Bagateller op. 11.
F. Schubert – Impromptu op. post 142 (D 935/3).
F. Chopin – Ballade nr. 1 in g-mol, op. 23.
M. Ravel – fra suiten Mirroirs.
Une barque sur l’ ocean.
Alborada del Gracioso.

Tirsdag 25. august:

Roskilde Domkirke –  kl. 19.30:
Koncert med DUEN
DUEN er en genganger på Schubertiaden – og med god grund! De unge musikere i DUEN er nogle af landets dygtigste under ledelse af Morten Ryelund, som er orkestrets kunstneriske leder og faste dirigent.

Siden 2004 har han været drivkraften bag ensemblet og sørget for at både energien og kvaliteten er høj. Orkestret består af studerende ved landets konservatorier og er således næste generation af musikere, som får en del af deres musikalske opdragelse med en fast plads i orkestret igennem to år.

Og hvad spiller de så? De spiller blandt andet Tjajkovskijs Strygerserenade og et udvalg af kendt og mindre kendt nordisk strygermusik. Men dirigenten Morten Ryelund holder meget af at gøre koncerten til en uforudsigelig oplevelse – og derfor skal vi ikke vide det hele på forhånd! Det plejer at virke – og vi plejer at få nogle virkelig unikke oplevelser sammen med DUEN.
Medvirkende: DUEN
Morten Ryelund, dirigent
Program:
Tjajkovskijs Strygerserenade m.m.

Onsdag 26. august:

Roskilde Kloster – kl. 19.00:
Den Kongelige Livgardes Musikkorps
Den Kongelige Livgardes Musikkorps’ fornemmeste opgave er at levere musik til Kongehuset: Musik ved vagtskifter på majestætens residens, taffelmusik på slottene, musik ved statsbesøg og modtagelser. Musikkorpset er populært sagt Kongehusets husorkester.

Men vi får lov til – i samarbejde med Roskilde Kloster – at låne Majestætens orkester til en charmerende overraskelseskoncert i skumringen på Roskilde Klosters smukke gård.

Og vi plejer at være mange. I år vil vi blive talt ved indgangen – p.g.a. Corona – og kun det tilladte antal publikummer vil komme ind (ca. 500) – så kom i god tid!

Lørdag 29. august:

Roskilde Gymnasium, Koncertsalen – kl. 19.30:
Den Danske Strygekvartet
Vi slutter Schubertiaden af med et brag, når Den Danske Strygekvartet gæster festivalen med et program, som viser spændvidden på kvartettens kunnen – Purcel og Britten som det klassiske repertoire, omend den sjældnere spillede af slagsen, i første halvdel og så – en anden del af kvartettens kerne – nemlig folkemusikken!

Den Danske Strygekvartet har i mange år været et af kammermusikkens absolutte hovednavne. Både i Danmark og i udlandet har de sat sit præg på kunsten at spille strygekvartet med deres charmerende tilgang til musikken, som til dels er hentet fra rødderne solidt plantet i folkemusikken. Publikum oplever en forbløffende kvalitet fremført af fire helt almindeligt udseende unge fyre.

For at citere kvartettens hjemmeside: “Vi betegner ofte for sjov os selv som moderne vikinger – måske en anelse mere harmløse end vore forfædre – vi plyndrer ikke byer eller hærger den engelske kyst! Vi er simpelthen dit hyggelige kvarters lokale strygekvartet – med skæg over+ gennemsnittet.”

De fire spændende musikere har arbejdet sammen siden deres tidlige teenageår, og kvartetten fik sin debut i 2002. Det kan man i dag tydeligt mærke i deres fortrolige samspil.
Program:
Shostakovich: Strygekvartet nr. 10.
Britten: Kvartet nr. 2.
Pause.
Folkemusik + “Lyden af Schubert”.

Back To Top