Skip to content

Schubertiaden 2013

Schubertiaden er Roskildes klassiske Musikfestival.

11. august til 15. september 2013

Den danske sommer er lunefuld—men fra midt i august til midten af september er der altid Schubertiade. Det kan man regne med!

I år med et meget mangfoldigt program—meget forskellige koncertprogrammer, koncerter mange steder i Roskilde og omegn, plakatkonkurrence for skolebørn, åbningskoncert med en af de bedst spillende danske strygekvartetter, en liedsanger på cykel, vindere fra en østrigsk schubertkonkurrence, wienermusik i museumsgården, to klaveraftener med pianister med meget stor personlighed og personlig indlevelse og programmer der kan tage pusten fra en, Livgardens musikkorps med fuld musik—og Schubert på Klosterpladsen, en fredsdue i Roskilde Domkirke i form af det unge danske strygerensemble Duen, en ung fremadstormende tysk strygekvartet, masterclass for strygere, to Junior Schubertiader med purunge talenter og ’gamle kendinge’ – Ensemble Mutatis der debuterede i Schubertiaden sidste år og Storstrøms Kammerensemble.

Så problemet bør ikke være at finde noget der tiltaler én. Problemet kan være at fravælge. Til gengæld behøver man ikke fravælge så meget for billetterne er stadig på et rimeligt niveau, og i år har vi ovenikøbet allieret os med roskildevinfirmaet Otto Suenson , som vil sørge for at der er et gratis glas østrigsk vin til alle i koncertpauserne (og vand til dem der hellere vil have det).

Så tag vennerne med—lav en aften ud af det. Næsten alle koncerter introduceres så man ud over at lytte også får noget at tænke over.

Vi ses!

Søndag 11. august:

19.30 – Vikingeskibsmuseet:
Nightingale String Quartet.
En pigekvartet ’med muskler’. Nightingale String Quartet—pæredanske på trods af navnet—har allerede placeret sig i den absolutte elite af prisbelønnede danske strygekvartetter. Her spiller de Langgaard, Mozart og Brahms på åbningskoncerten.
Schubertiaden åbnes officielt af borgmester Joy Mogensen.

Tirsdag 27. august:

19.30 – Hotel Prindsen:
Anatol Ugorski, klaverrecital.
Rusland og hele det tidligere Østeuropa har altid haft meget stærke klassisk musiktraditioner. Og det er også derfra nogle af de stærkeste pianistprofiler kommer. Alder er ingen hindring i dette ’fag’ – næsten tværtimod og her præsenterer Schubertiaden en af de rigtig store profiler der meget sjældent gæster Danmark. Ugorskis program er sammensat af repertoire i centrum af det klassiske klaverrepertoire: Scarlatti, Schubert og Chopin.

Onsdag 14. august:

19.00 – Klosterparken i Roskilde.
Den kongelige Livgarde.
Livgardens Musikkorps kan meget andet end at spille marcher gående til og fra Amalienborgs Slotsplads. Her spiller de musik af Schubert—også en del marcher naturligvis—og andre af hans samtidige. Koncerten der er udendørs præsenteres af musikprofessoren fra Kontrapunkt Mogens Wenzel Andreasen.

Onsdag 28. august:

14.00 – Katedralskolen Masterclass:
Masterclass begrebet er blevet en tradition i Schubertiaden—hvor en meget stor gruppe unge bliver del af den skabelsesproces det er at overvære indstuderingen af klassisk musik—hvor man kan høre hvor forskelligt det faktisk kan lyde, når man griber musikken på vidt forskellige måder. I år er det en strygekvartet der er på scenen sammen med erfarne kvartetspillere.

Torsdag 15. august:

19.30 – Hotel Prindsen:
Elisabeth Westenholz.
I rækken af højt profilerede danske pianister skal vi i år lytte til Elisabeth Westenholz, som igennem næsten en menneskealder har ført det danske musikpublikum igennem næsten det samlede klassiske klaverrepertoire. Her spiller hun et all-Schubert program bl.a. Wanderer fantasien, som høres meget sjældent.

Torsdag 29. august:

19.30 – Hotel Prindsen:
Delian Kvartetten og Ugorski.
Der findes mange strygekvartetter der turnerer i Europa. Den tyske Delian kvartet hører til i toppen af de unge og energiske kvartetter, der overkommer utroligt meget men samtidig sørger for at fokusere skarpt på musikken. Her spiller de Schubert og —sammen med den russiske klavermester Anatol Ugorski —Sjostakovitj klaverkvintet. Et russisk-tysk topmøde på højt niveau.

Lørdag 17. august:

15.00 – Roskilde Museums gård:
Wienermusik i Museumsgården + Schubert på cykel.
Men vi skal jo også huske at mødes og snakke sammen på ægte dansk og wienerisk hyggelig vis. Her bliver der en mulighed for at drikke kaffe, spise kager—og lytte til wienermusik. Og så sender vi Schubert på cykel ud i det danske sommerland.

Søndag 1. september:

16.00 – Vikingeskibsmuseet:
Junior Schubertiaden 1.
Vinderne af ungdomskonkurrencen ’Unge spiller klassisk’ – med deltagere fra hele Sjælland og Lolland Falster spiller sammen med Storstrøms Kammerensemble.

Søndag 18 august:

19.30 – Vikingeskibsmuseet:
Ensemble Mutatis.
Ensemblet debuterede på åbningskoncerten i Schubertiaden i 2012—og det blev starten på et fortsat samarbejde, – her møder vi igen de ti unge musikere i musik af Taffanel, Rossini og Dvorak.

Torsdag 5. september:

19.30 DUEN i Roskilde Domkirke:
Danmark har mange strygertalenter—og 22 af dem er samlet i DUEN—som er et superprofessionelt strygerensemble, der med denne koncert indleder et længerevarende projekt og samarbejde med Schubertiaden med Schubertkoncerter i Roskilde Domkirke.

Torsdag 22. august:

19.30 – Hal 9 i Musicon:
Tre unge liedsangere.
I Østrig afholdes hvert år en konkurrence for unge liedsangere. På denne koncert præsenteres de to vindere fra konkurrencen: – baritonen Rafael Fingerlos og – mezzosopranen Yuri Mizobuchi . Hertil kommer den danske sanger Simon Duus (Schubert på cykel). Det er ikke de tre tenorer—endnu, men samlet en stjernetrio og et must for Schubert-lied elskere—eller dem som blot kan li’ at lytte til fremragende sangere—i usædvanlige omgivelser.

Onsdag 11. september:

19.30 – Baptistkirken Roskilde:
Storstrøms Kammerensemble.
Storstrøms Kammerensemble er ’gamle venner’ i Schubertiadesammenhæng og faste samarbejdspartnere — bl.a. i forbindelse med Juniorschubertiaderne. Ved dette års koncert i Schubertiaden fokuserer ensemblet på fransk musik.

Mandag 24. august:

15.00 – Galleri Musicon.
’Mal en Schubertplakat’.
To klasser dyster om at male den bedste Schubertiadeplakat—og de vinder givetvis alle sammen! Resultatet af dysten vises i Art in Musicons Galleri.

Onsdag 15. september:

16.00 – Vikingeskibsmuseet
Junior Schubertiaden 2.
Den klassiske talentmasse er stor—og består i øvrigt af mange helt specielle selvstændige musikertalenter—langt fra ’masse’ begrebet— som knokler løs på MGK skolerne, hvor de forbereder sig til en musikerfremtid. Her er det kammergrupper fra Sankt-Annæ Gymnasium, Helsingør Musikskole og Københavns Musikskole, der sætter punktum for årets Schubertiade.

Back To Top